Επισκέπτες

282784
ΣήμεραΣήμερα7
ΧθέςΧθές58
ΕβδομάδαςΕβδομάδας181
ΜήναΜήνα612
ΣυνολικάΣυνολικά282784

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 173 επισκέπτες και κανένα μέλος

facebook

Ιερός Ναός Τιμίου Σταυρού Δολιανών Κρανιάς

Ο Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού βρίσκεται μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς στην καρδιά της Νότιας Πίνδου. Απέχει από την Καλαμπάκα 50 χιλιόμετρα και τον συνδέει με τον κεντρικό δρόμο ένας χωματόδρομος 500 μέτρων. Είναι χτισμένος σε μιά ράχη σε υψόμετρο 1.150 μέτρα. Δεν είναι όμως ορατός από τον κεντρικό δρόμο γιατί πραγματικά τον κρύβει ένα δάσος από πανύψηλα έλατα.

 

Ο ναός, μετόχι της Ι. Μ. Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων, ήταν το καθολικό της Ι. Μ. Τιμίου Σταυρού με προγενέστερη ονομασία Ι. Μ. Τιμία Ζώνη και ακόμη προγενέστερη Ι. Μ. Αγίου Νικολάου.

 

Είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, αφού είναι μοναδικό παράδειγμα ναού με 12 τρούλλους και έναν φανό στον κεντρικό τρούλλο, στον ελλαδικό χώρο.  

 

Οι πρώτες εργασίες στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού εκτελέστηκαν προ 20ετίας ενώ συνεχίζονται με μικρές ανάπαυλες, και ανάλογα με τις ανάγκες του μνημείου.

 

Ενέμματα, αντικατάσταση στέγης, αρμολογήματα, αναστήλωση της κρύπτης, συντήρηση του λίθινου διάκοσμου, αντικατάσταση φθαρμένων λίθων, υποθεμελίωση, τοποθέτηση ελκυστήρων, είναι μερικές από τις εργασίες τις οποίες πραγματοποιήσαμε τα τελευταία 20 χρόνια για λογαριασμό και σε συνεργασία τόσο με την 7η Ε.Β.Α. όσο και με την 19η Ε.Β.Α. εφορείες αρχαιοτήτων υπεύθυνων για το μνημείο.

 

Απόψεις του Ιερού Ναού:

 

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg 06.jpg 07.jpg 08.jpg

 

•πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Πολιτική απορρήτου...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...