Επισκέπτες

290390
ΣήμεραΣήμερα38
ΧθέςΧθές151
ΕβδομάδαςΕβδομάδας179
ΜήναΜήνα409
ΣυνολικάΣυνολικά290390

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 επισκέπτες και κανένα μέλος

facebook

Ι.Ν. Γρηγορίου Ε' στη Δημητσάνα

Μελέτη για την κατασκευή ναού του Γρηγορίου του Ε' στη Δημητσάνα.

 

Η μακροχρόνια εμπειρία μας στη Ναοδομία μας επέτρεψε τη σύνθεση με επιτυχία του Ναού χρησιμοποιόντας στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική Ιερών Χώρων. Οι αρμονικές αναλογίες τόσο στην κάτοψη όσο στην ανάπτυξη καθ'ύψος του κτηρίου προσδίδουν ιδιαίτερη χάρη και μεγαλοπρέπεια.

 

Πρόκειται στην κάτοψη για τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσιο υπερυψωμένο κλίτος από ενα δεύτερο ταπεινωμένο εγκάρσιο κλίτος σε σχέση πάντα με το μεσαίο εν είδει Εσωνάρθηκος.

 

Ο βαρελόσχημος θόλος του μεσαίου κλίτους, που στηρίζεται σε (4) κίονες και (2) πεσσούς  διατρέχει όλο το Ναό, διακοπτόμενος από τον υπερυψωμένο θόλο του εγκάρσιου κλίτους στο ύψος του Ι.Βήματος. ( Ηδιάταξη αυτή στη στέγη σχηματίζει τις δύο κεραίες ενός σταυρού)  Οι δύο εγκάρσιοι θόλοι του Εσωνάρθηκος είναι κάθετοι στον κεντικό θόλο και χαμηλότεροι αυτού , χωρίς να τον διακόπτουν.(Η ύπαρξη αυτή σχηματίζει με τη σειρά τους την δεύτερη κάθετη κεραία σταυρού).

 

Στό μέσον του εγκάρσιου κλίτους υπερυψούται τρουλλοκαμάρα κατά τό πρότυπο του Ναού της Κάτω Παναγιάς Αρτας.

 

Τα παράπλευρα κλίτη του κυρίως Ναού επιστέφονται απο 4 φατνώματα (ασπιδώματα ή φουρνικά) , ενώ το  Ι. Βήμα με βαρελόσχημους θόλους.

 

Στην κάτοψη τό εγκαρσιο κλίτος σχηματίζει ημικυκλικούς χορούς που στην απολήξή τους στέφονται με τεταρτοσφαίρια , στόν ίδιο τύπο που δημιουργείται η κεντρική αψίδα του Ιερού.

 

Η επιλογή αυτή εξυπηρετεί τόσον τον χορό των Ιεροψαλτών, όσον και την αγιογράφηση των παραστάσεων της Αναστάσεως και της Μεταμορφώσεως στα τεταρτοσφαίρια.

 

Ο κεντρικός και οι εγκάρσιοι θόλοι εξωτερικά προεξέχουν κατά τι , ώστε να  αναγιγνώσκονται (διαβάζονται)  σαν προέκταση του εσωτερικού κατα τό πρότυπο του παλαιού Καθολικού της Ιεράς Μονής  Μεταμορφώσεως του Μ. Μετεώρου και αλλων Ναών.

 

Ο Ναός διαθέτει τρεις εισόδους στην δυτική πλευρά και μία βοηθητική στο Ιερό.

 

Τα ανοίγματα των παραθύρων είναι δίλοβα και τρίλοβα με κεραμοπλαστικό διάκοσμο , μαρμάρινους αμφικίονες και διάτρητα μαρμάρινα διαφράγματα.Ο Ναός είναι υπερυψωμένος κατα 1,20 μ  για την δημιουργία υπογείου χώρου πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικών χώρων.

 

Στη δυτική πλευρά δημιουργείται προστώο και  για την προσπέλαση σε αυτό, δημιουργούνται δύο κεκλιμένα επίπεδα με 12% κλίση και κλίμακα ανόδου.

 

Τό προστώο πλαισιώνεται απο δύο κωδωνοστάσια εκατέρωθεν, τό ισόγειο των οποίων χρησιμοποιείται για την διπλή πρόσβαση στο Υπόγειο.

 

Εξωτερικά ο Ναός θα επενδυθεί με εγχώριο πωρόλιθο (πουρί) που θα διακόπτεται άναρχα απο οπτόπλινθους, εκτός από το κατώτατο τμήμα  μέχρι την ευθυντηρίδα του Ναού που θα επενδυθεί από  ψευδοϊσόδομη λιθοδομή.

 

Οργανωμένο κεραμοπλαστικό διάκοσμο αποτελούν τα διαζώματα από οδοντωτές ταινίες, τα παράθυρα, και κυρίως οι τρείς πλευρές της κόγχης του Ιερού. Όλες γενικώς οι κορνίζες θα κατασκευασθούν  απο πωρόλιθο.

 

Η επιστέγαση θα γίνει από βυζαντινούς κεράμους τοποθετημένους με την τεχνική του «κολυμβητού».

 

Η στέγη στο σύνολό της στην κάτοψη σχηματίζει σταυρό με δύο κεραίες κάθετες στην κεντρική κεραία, σχήμα που κατατάσει τόν Ναό στον τύπο του Σταυρεπίστεγου.

 

Μελέτη:

 

01.jpg 02.jpg 03.jpg 04.jpg 05.jpg

 

•πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Πολιτική απορρήτου...

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Αν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτή την πολιτική...